6.22.2010

Turcijas vizīte

Projekta noslēguma vizīte notika Turcijas vidienē, Kapadokijas pilsētā Nigde no 2010. gada 20. līdz 25. aprīlim. Tajā piedalīties bija tas gods projekta aktīvākajiem dalībniekiem. Tie bija 4 mūsu skolas skolotāji: Guna un Edgars Māliņi, Inga Pipare un projekta koordinatore Elga Kostika. Protams, pirms tam visi ļoti aktīvi gatavojāmies, montējām video par visu paveikto 2 gadu laikā. Prezentējām arī 7. klases skolēnu POWER POINT prezentāciju par pasaules reliģijām, kas tika atzinīgi novērtēta.
Ceļojums bija garš un ilgs, bet ļoti interesants! Turpceļā lidojām ar lidmašīnu, tad nakti braucām ar ātrvilcienu, pēc tam 5 stundas ar autobusu un beigās vēl ar taksi. Līdzīgi arī atpakaļ. Kopumā ceļā pavadījām 3 diennaktis. Tas bija vienreizējs, neatkārtojams ceļojums! Visapkārt mums bija turku sirsnība un atklātība, vēlme izpalīdzēt un kaut ko uzdāvināt. Netraucēja arī valodas barjera, jo turki nerunā angliski, taču sapratāmies ideāli.
Skolā mūs uzņēma kā ļoti gaidītus un augstus viesus (kādi mēs arī bijām!), katram iedeva cipreses stādu, ko iestādījām pie skolas. Rezultātā tur zaļos starptautiska aleja. Daudz apmeklējām mācību stundas, skolas telpas, kabinetus, bijām mīļi gaidīti arī pie pilsētas mēra un izglītības pārvaldes priekšnieces. Visur tika pasniegta turku kafija vai tēja un austrumu saldumi.
Mums bija tā iespēja piedalīties Nigde pilsētas Bērnu svētkos, koncertā stadionā redzējām ritmiskās turku tautas dejas un mūziku. Visapkārt valdīja patriotisma un nacionālās piederības gaisotne: maršs, karogi, himna. Turki ļoti lepojas ar savu valsti, zemi un tās cilvēkiem. Ar lepnumu stāsta par vēsturi, amatniekiem, tautas dziesminiekiem un muzikantiem.Kapadokijas neparastā daba bija pārsteidzoša. Neko tādu neviens no mūsu partnervalstu kolēģiem nebija redzējis! Neparastie veidojumi klintīs, klinšainie stabi ar sēņveida cepurēm milzīgā lielumā, kā arī mūku mājokļi dziļi klintīs, alas un ejas, milzīgā teritorija ar šiem veidojumiem ir neaizmirstama un aicinās atkal ciemos!

Nav komentāru: